Arla Unika – En verden af oplevelser

Arla Unika – En verden af oplevelser

Jeg var tirsdag aften så heldig at være inviteret til ”forpremiere” på åbningen af den ny Arla Unika butik i Klostergade 20, som har officiel åbning i dag onsdag den 7. Oktober. Jeg var blevet lovet en hyggelig aften på en gastronomisk legeplads, og jeg vil gerne afsløre, at jeg havde glædet mig.

Jeg har flere gange smagt Unikas produkter og har efterhånden også kunne finde dem enkelte steder i detailhandlen, men jeg var spændt på at se, hvordan Unika ville tage sig ud i egne lokaler – og forventningerne var store, for når jeg tænker på Unika og de smagsoplevelser jeg har fået herfra, kobler jeg det unægtelig sammen med en forestilling om godt håndværk, en stor viden, innovation og ikke mindst god kvalitet. Der var uden tvivl lagt op til en spændende aften.

facadeDørene blev slået op kl. 18, hvor Dorte Ruby, chef for Arla Unika, gav en kort velkomst og beredte os på lidt af de oplevelser, der lå foran os denne aftenen. For Unika er ikke bare oste, men helt unikke produkter produceret med mange tanker bag og med stor passion blandt et fællesskab af diverse samarbejdspartnere. Og netop samarbejde fremhæver Dorte som en del af essensen af Unika. Oste og diverse Unika produkter bliver nemlig udviklet i samarbejde med topkokke, gastronomiske ildsjæle, ostemestre og produktudviklere for at give hvert produkt et ganske særligt udtryk og egen karakter – altså et unikum.

diskButik af oplevelser
Adressen på Klostergade rummer først og fremmest butik, hvor de diverse herligheder kan købes med hjem, men også et smukt indrettet workshop lokale, hvor der fremover vil blive afholdt diverse arrangementer. Og mulighederne er mange, for Unika fører ikke kun deres egne produkter i butikken, men har indgået en række såkaldte produktvenskaber med producenter af andre delikatesser, som sammen med osten kan supplere og løfte hinanden. Fx kan du udover unikaprodukter i butikken også finde kaffe fra The Coffee Collective, Frugtvine fra Cold Hand Winery samt te, chokolader og smukke kager. For man spiser jo sjældent oste alene, og Arla Unika forsøger på bedste vis at guide os til de bedste smagsoplevelser, og til at se lidt længere ud i horisonten frem for den altid klassiske ”ost og rødvin”. Og kærligheden for kvalitetsoste og disses nye muligheder var det, vi som gæster, kunne få lov at snuse til denne aften.

deli CollageEt strejf af Havgus
Jeg begynde min rundtur ved bordet, hvor den økologiske ost Havgus var skåret ud i papirstynde skiver, der næsten smeltede på tungen. Havgus er en fast ost lavet på mælk fra køer, der græsser ved Vadehavet, hvor havblæst og salt trækker ind over markerne, og er med til at give osten sin karakteristiske smag. Og smagen er netop salt, nøddeagtig, fed og ”ristet”, men er også en anelse frugtig og syrlig. Som eksempel på en anderledes parring til havgusen, blev der denne aften serveret en friskbrygget kop kaffe lavet af The Coffee Collective; En kaffe af kvalitetsbønner fra Kenya med en syrlig og frugtagtig smag, og kun med en svag bitterhed. Og som nok så mange andre, har jeg ikke før tænkt ost og kaffe som oplagte partnere, men nok nærmere som to adskilte komponenter, der blot unægtelig begge hører til søndagsmorgenmaden – men her gik det faktisk op i en højere enhed! Den ristede smag fra både osten og kaffens bønner fremhævede hinanden særdeles fint og kaffens store syrlighed og varme afdæmpede elegant ostens fede smag. Min brunch er fremover dømt til at nå nye højder!

havgusEn lille Gnalling
Næste stop blev i det smukke workshop lokale ved den lille Gnalling – en blanding af hvidskimmel og rødkit, hvorfor skorpen har en fin rød/orange farve. Osten er blød og cremet og har fine lidt krydrede aromaer, som prikker let på tungen. Her var ledsageren øl; en Berliner Weiβe fermenteret med både gær og mælkesyrekultur, der havde en frisk og syrlig smag, som sammen med dens perlen fremhævede ostens fine aromaer ganske elegant.

blandetostHøgelundgaard
Det sidste stop planlagde jeg til at være ved den intense blåskimmelost Høgelundgaard, som er fuld af karakter. Osten er enormt cremet og meget kraftigt smagende af skimmel, men stadig sødlig og med en vis syre – bestemt ikke en ost for nybegyndere! Men er man først blevet gode venner med blåskimmel, bliver man nødt til at smage denne af Unika’s oste. Mens jeg stod og smagte på den, tænkte jeg for mig selv, at den kaldte på en god marmelade eller et glas sød portvin. Og som sendt ind fra højre skænkede den ene af producenterne fra Cold Hand Winery mig et glas af deres æble dessertvin Malus X Feminam lavet på Elstar og Aroma æbler. En vin der nyligt er kåret som Danmarks bedste frugtvin, og vinens søde og aromatiske smag gav det perfekte modspil til ostens styrke.

hølundgaard CollageGastronomisk legeplads
Som lovet fik jeg en række nye oplevelser med i bagagen denne aften hos Arla Unika i Aarhus’ latinerkvarter. Forventningerne blev indfriet, og det står klart, at de hos Unika ønsker at give dig den bedste smagsoplevelse og at udvide ostenes anvendelsesmuligheder. De har allerede løftet standarten for dansk ost med uanede længder, men bedst af alt er, at de er enormt innovative og stræber efter nyskabelser – Hvad siger du fx til en ost lavet af friskbrygget café au lait eller en ost med humle der ellers benyttes i ølproduktion? Alt sammen noget man fremover vil kunne opleve hos butikken på Klostergade, og jeg er sikker på, at de vil forsætte med at forny sig. Er du foodie, gastronomé, feinschmecker eller bare utrolig glad for ost, bliver du ganske enkelt nødt til at unde dig selv et besøg hos Arla Unika – og gerne i ny og næ.

Du kan læse mere om Arla Unika og deres produkter her.

Dorthe Marie

hotdogDer var endda “byg-selv-hot-dogs”  til aften – selvfølgelig med pølser med Havgus!

logo