En rå oplevelse

En rå oplevelse

Denne gang gik turen til Råbar i Vester Allé, som er det eneste sted i Aarhus, der laver mad efter Raw Food principperne. Det betyder at alt er vegansk, og at intet må opvarmes til over 42 grader. Stedet er endda også 100 % økologisk.


diskJeg var spændt på mit besøg hos Råbar, da rawfood er noget jeg aldrig før har prøvet til fulde, eller forsøgt mig med selv. Jeg blev indenfor mødt af den daglige leder Kathrine, der viste mig rundt i de hyggelige lokaler og fortalte om Råbar, som har eksisteret i ca. 3 et halvt år. Stedet er indrettet som halvt spisested og halvt råvaretorv, hvor man kan købe alt fra nødder, te, frugt og grønt og Råbar’s egen hjemmelavede müesli, hvilket også en del stamkunder ofte gør brug af. Nogle af de varer og specialprodukter, der findes på råvaretorvet, indgår også som en del af caféens menu; For eksempel et grønt pulver Chorella , som er udvundet af alger. Dette bruges i flere af Råbar’s drikke og smoothies, hvilket giver en dyb grøn farve, og som efter sigende også skulle have en udrensende effekt. Der var under alle omstændigheder lagt op til noget af en oplevelse.

torv collage

Rawfood’ens metoder 
Kathrine foreslog mig, at jeg skulle smage på deres Raw Burger, samt deres Raw Brunch, for at smage et udvalg af alt det, de har at byde på. En Raw Burger indeholder hos Råbar dehydreret boghvedebrød, som jeg var så heldig at komme ud i køkkenet, og se hvordan laves. Det består hovedsageligt af nødder og kerner, men også grøntsager som soltørret tomat og peberfrugt, som blendes til en blød masse, og smøres tyndt ud på en plade. Herefter bliver det tørret i en dehydrater ved 42 grader i over 24 timer, da man i rawfood ikke må opvarme noget over denne temperatur. Resultatet bliver et groft og kikseagtigt brød, og jeg fik burgeren serveret med det specielle brød fyldt omkring en selleri-rødbedebøf, avokadocreme, en cashew-mayonaise, tomatsalsa og masser af grønt. Ved siden af fik jeg de lækreste og sprøde rodfrugtschips, som også var blevet tørret i dehydrateren efter samme metode.

collage blandetDen fine brunch var anrettet på en smal tallerken og var på hele 8 forskellige småretter – To små drikke, en grøn Firestarter med chorella-pulver og en Beat power med rødbede, som virkelig begge brændte igennem af ingefær og var meget friske! Dertil fik jeg en riswrap fyldt med grønt og raw-dressinger, flere slags dips, et udvalg af dehydreret brød, og som den søde afslutning bl.a. en særlig rå cashew-yoghurt og et lille stykke brownie af tørrede frugter.

brunch collageBurger brunch

Flotte farver og fine anretninger 
Som en Rawfood-rookie synes jeg helt bestemt, at det var en sjov oplevelse af besøge Råbar, især da jeg ikke havde forventet en servering så omfattende og fuldendt, eller at det i den grad mættede så godt som det gjorde! Råbar får af mig derfor 3 ud af 6 stjerner, og jeg vil særligt gerne fremhæve den meget flotte og indbydende anretning de laver hos Råbar. Den er virkelig meget farverig og smuk pga. de mange grøntsager, som også giver en dejlig sprød og frisk konsistens til det hele. Det dehydrerede brød smager rigtig dejligt, men minder mere om en kiks, og er for mig nok en smule uforlignelig med hvad, man kan kalde en burgerbolle. Desværre er den meget flotte anretning generelt heller ikke så handy, da særligt brunchen på den smalle tallerken, nemt havner andre steder.

dessert

En oplevelse værd 
Al maden smagte dog uden tvivl dejligt hos Råbar, men helt Raw-tilhænger bliver jeg nok aldrig. Jeg må indrømme, at jeg på en måde følte, at der manglede et eller andet – Det hænger måske sammen med at rawfood bruger forholdsvis få ingredienser, og måske giver meget lignende smage og konsistenser i de forskellige retter. Men under alle omstændigheder var det virkelig spændende at prøve noget helt anderledes end en typisk café-burger eller brunch, som er mere eller mindre forudsigelig. Jeg vil i hvert gerne anbefale et besøg hos Råbar, som har dejligt personale og spændende og anderledes mad, som helt sikkert er en oplevelse værd – Både for almindeligt madglade, men selvfølgelig også for ægte rawfoodie’s. Vil du besøge Råbar ligger det på Vester Allé 15, og du kan finde menu og læse mere om stedet her.