Grene frokost på 1. sal

Grene frokost på 1. sal

En ”kantine” kan i nogle ører måske lyde lidt trist og uinspirerende, men det er bestemt ikke tilfældet hos Cafe Grene, der emmer af hyggelig stemning, venlig betjening og mad, der uden tvivl overhaler kedelig kantinemad med længder.


Jeg var for nylig på besøg hos Café Grene, der ligger på første sal i Søstrene Grene butikken midt på strøget. Caféen er den eneste af sin slags i hele landet, og stammer fra dengang Grene kæden havde sin begyndelse, netop i Aarhus. Café Grene betragter sig selv som en fusion af en café og en kantine, da de har et koncept med delvis selvbetjening, og fordi køkkenet hver dag lukker ca kl. 15, hvorefter udbuddet begrænses til drikkevarer og kage.

Grene CollageKvalitet frem for kvantitet
Café Grene sætter stor pris på kvalitet frem for kvantitet, og de er meget bevidste i deres valg og håndtering af fødevarer. Langt de fleste råvarer er økologiske, og intet i køkkenet går til spilde. Alle madrester og skræller samles nemlig dagligt i kasser og sendes til produktion af biobrændsel. Selve maden forsøges altid anrettet og sammensat med omhu, både mængdemæssigt og ikke mindst også visuelt flot. Café Grene tilbyder alt fra brunch til varme og kolde middagsretter, hvor der dagligt findes en dagens ret, dagens suppe og dagens salat. Desuden er der selvfølgelig Grenes klassikere, som man uden tvivl kender, hvis man kommer der ofte ligesom mig – den berømte grøntsagstærte, pastasalaten og det gode hjemmebagte brød.

rum2Dagens ret
Da jeg troppede op over middag blev jeg allerede i entreen fristet af dagens ret, der sirligt var skrevet på en fin menutavle i indgangen og annoncerede for ”Risotto Bianco”. En lys risotto med portobellosvampe, øko-kylling og parmasanost lovede godt. Efter en hurtig bestilling, hentning af bestik og finden på plads ved bordet, gik der ikke lang tid, før den lune ret blev stillet foran mig med et smil. Og det var uden tvivl et godt valg, for risottoen var meget smagfuld og cremet, lige netop som risotto skal være. Den smagte dejligt igennem af parmasanost, og mør kylling og stegte svampe var som behagelige små overraskelser, der hyggeligt soppede rundt i den lune ret. Toppen var smukt pyntet med sprød salat, saltede mandler og en grøn persillepesto, der tilsammen gav et frisk og knasende pift til retten. Her kunne man tro at mine smagsløg var mættede, men jeg kunne ikke dy mig for at prøve lidt fra det faste menukort også.

riotto

En af favoritterne
Jeg besluttede mig derfor for at prøve en af stedets favoritter, som jeg var blev anbefalet af personalet; En quinoasalat med falafel, grov hummus og hjemmebag. Anretningen var igen meget smuk, falaflerne var knasende sprøde og lune, og de grønne salater og den mørke quinoa var virkelig en fryd for øjet. Man skulle være syg og dårlig, hvis man ikke fik lyst til at sætte tænderne i den sag – en kvalitet og kunnen som Café Grene forstår at vægte. Til at skylle ganen med smagte jeg på Grenes egen friskpressede grøntsagsjuice, der havde en flot farve og frisk smag, samt en ”Lime og myntebrus” fra Ebeltoft gårdbryggeri, som Caféen tilbyder et stort udvalg fra. Herefter måtte jeg overgive mig, for jeg var mæt, men bestemt også veltilfreds.

quinoaFolkelig
Jeg er selv kommet på Café Grene i mange år, og er aldrig blevet skuffet over noget de har serveret. De vægter som nævnt kvalitet og håndværk, hvilket tydeligt afspejles i alt de laver og det smager derefter. Endnu bedre er det, at priserne er mere end gode, når man har i mente, at langt det meste er økologisk, at det er smukt og velsmagende, og at de varme retter, efter min mening, har en standart der ligeså godt kunne gå for en god restaurants. Desuden er atmosfæren alt andet end ”kantine-kold”, men derimod folkelig og hyggelig. Jeg vil i hvert fald fortsat komme på Café Grene, og opfordrer alle andre madglade aarhusianere til at gøre det samme.

samlet