Julegodter som i de gamle dage

Julegodter som i de gamle dage

Nævner man julen i Aarhus, kan man ikke komme udenom Den Gamle By, hvor der årligt pyntes op til jul som i gamle dage med alt, hvad der hører til, også af julegodter. Jeg havde taget min søde tand med og gik efter den liflige duft rundt i byen.


Jeg var for nylig taget et smut i Den Gamle By, da jeg faktisk aldrig har været der før i juletiden, men har hørt så meget om boder, godter og god stemning på denne tid af året. Ved indgangen mødte jeg Thomas Gjødsbøl, restaurationschefen i Den Gamle by, som foreslog mig alle de steder jeg simpelthen ikke måtte gå forbi her i juletiden.

Julegodter i Den Gamle By - småkagerJul i stuen og et knas af vanilje
Jeg lagde først vejen forbi den gamle Julestue i Søndergade, hvor der var et stort udvalg af kager, marcipangrise, småkager og varme drikke, bl.a. en særlig punch, kaldet en Bispebolle af rødvin og pommerantser sødet med sukker. Julestuen var fyldt med liv og snakken gik lystigt over både kager, drikke og hjemmebragt mad, og er et dejligt sted af varme sig når man går rundt i kulden. Jeg kunne ikke dy mig for en kop varm kakao med flødeskum, og dertil noget af alt det fine bagværk, som sælges her. Det blev en flot klejne og en stor og sprød vaniljekrans. Særlig vaniljekransen var helt fantastisk, og fuldstændig som en vaniljekrans skal være. Den var stor og rustik, og med en kraftig smag af vanilje og hakket mandel.

Julegodter i Den Gamle By - klejne og kakaoÆgte æbleskiver
Ved den gamle bager I Algade er der som sædvanligt flot pyntet op i vinduet med kager og brød, og kagemutter står bag disken og sælger ud alskens godter, fra honninghjerter og pebernødder til sukkerkringler og hindbærbrød. Går man videre ned ad gaden kommer man til det store torv, hvor man kan her i juletiden kan få frisklavede æbleskiver lavet på gammeldags manér. Pigerne har travlt ved de store æbleskivepander, der i øvrigt er Danmarks største, og som kan lave op mod 262 æbleskiver på én gang. Opskriften er Frk. Jensens originale og fås i tre varianter: en med æblestykker, en med svesker og en neutral. Alle selvfølgelig serveret med sukker og marmelade til, og alle dejligt varme og endda sprøde i skorpen.

Julegodter i Den Gamle By - kagerJulegodter i Den Gamle By - æbleskiverEn lille hemmelighed
Som mit sidste stop på min smagerundtur, gik jeg atter ind i varmen på Entré Caféen og fik mig en kop af deres særlige hvide julegløgg. Opskriften er hemmelig og Den Gamle By’s helt egen, men jeg kunne smage mig frem til en dejlig æblemost sødet lige tilpas, og en kærlig tilsmagning af lidt spiritus, som kan smages og varmer godt i halsen. På toppen er mandelsplitter, og som en lille ekstra forkælelse blev der fint serveret nogle små chokolader til. Jeg forstår godt at de holder opskriften hemmelig i Den Gamle By, og at de har i sinde at blive ved med det!

Julegodter i Den Gamle By - Gløgg

Efter min julevandring rundt i Den Gamle By’s lækkerier, følte jeg mig glad og veltilpas og ikke mindst mæt og gennemvarmet. Jeg vil klart anbefale alle juleglade sjæle at tage et besøg i Den Gamle by netop nu, da der bare er rigtig hyggeligt og der uden tvivl serveres nogle rigtig lækre og hjemmelavede godter, som var det jeg kom for på denne dag. Jeg giver derfor mit besøg 4 ud af 6 stjerner, da julegodter er hvad det er, og man hurtigt mættes og får nok, men smagen var upåklagelig og hjemlig. Den Gamle By er selvfølgelig også fyldt af masser af andre aktiviteter her i juletiden og har mange spændende og historiske ting at se og berette om. Der er noget at opleve og smage på ag julegodter for alle aldersgrupper. Alt dette kan du læse mere om på Den Gamle By’s hjemmeside her.

PicMonkey Collage