Kaffe med historie

Kaffe med historie

Great Coffee i Klostergade 32H ligger i en lille skjult baggård, gemt væk fra første øjekast. Bevæger man sig indenfor, har man til gengæld store kaffeoplevelser og gode historier i vente.


Alverdens kaffe
Søren Stiller Markussen, 5 gange Danmarksmester i Barista, er ejer af det lille kafferisteri og kaffebaren Great Coffee i midtbyen. Her serveres kaffe lavet på bønner fra hele 15 forskellige steder i verden, helt fra Etiopien og til Panama og Costa Rica. Kun det bedste lever op til Sørens krav om kvalitet, og han har personligt besøgt alle de farme, som han importerer bønner fra. Alt dette ses også på væggene, der prydes med billeder fra rejserne ud i verden og giver stedet sjæl og personlighed. Indretningen er rustik og lækker og peger alt sammen i retning af kaffens univers, som også er den ene vare, der tilbydes her. Kaffeoplevelsen skal have lov at stå alene, hvilket jeg også fik bekræftet, da jeg fik lov at smage på lidt forskelligt hos Great Coffee.

kaffecollageFra bønne til kop
Stedet har eksisteret i næsten tre år og er inspireret af den italienske kaffekultur, hvor man mødes over en kop kaffe, som et kort pitstop i hverdagen. Søren rister selv bønnerne i Klostergade og er med i alle processer helt fra bønne til kop, og han deler gerne ud af sine historier om kaffens oprindelse. Han fortalte mig blandt andet om en særlig betydningsfuld rejse til en kaffefarm i Peru, hvorfra han importerer bønnen ved navn ”La Encañada”. Søren har sammen med to andre baristaer hjulpet farmen i gang med deres produktion og salg, der startede i det helt små. I dag forhandles bønnen udelukkende til Søren og hans to kollegaer, som dermed hjælper til udviklingen i bønnernes samfund.

søren

En kafferejse ud over det sædvanlige
Det første, jeg fik lov at smage hos Great Coffee, var en særlig kold kaffe, som smagte overraskende sødligt og uden de bitre toner, der ellers findes i kaffe, da den var meget frugtig og næsten mindede om en saft. Heri kunne jeg smage kaffens fine nuancer, som man måske glemmer, eller ikke er opmærksom på i en varm kop. Og da jeg efterfølgende fik serveret en mere traditionel kop kaffe af samme bønne, blot brygget på en siphon, en særlig bryggemetode, kunne jeg virkelig genfinde de samme noter, som jeg havde smagt i den kolde. Oplevelsen blev pludseligt en helt anden og mere tilstedeværende.

Som afrunding på min kafferejse fik jeg til slut en kop cappuccino lavet af den unikke bønne fra Peru. Et øjeblik trådte jeg ind i kaffehimlen, for smagen var fløjlsblød og utrolig mild, hvilket iflg. Søren også er et særligt karaktertræk for bønner fra Peru. Koppens top var desuden smukt dekoreret med latte art, som er en kunstart Søren faktisk er VM sølvvinder af tilbage i 2007 i Belgien.

kaffe og saft

Et pitstop værd
Jeg vil give mit besøg hos Great Coffee 6 ud af 6 stjerner, da der virkelig serveres en kaffeoplevelse ud over det sædvanlige. Sørens store passion for bønner, brygning og vejen fra farmen til kaffekoppen stråler tydeligt igennem og efterlader én med en fascination og respekt for hele processen og de enkelte kaffetypers karakteristika. Sørens mange historier og egne oplevelser kan kun give én et smil på læben og en følelse af et unikt indblik i kaffens mange facetter. Oprindelse, jordforhold, ristemetoder og brygning påvirker alt sammen den enkelte bønne.

I denne mørke tid bør man unde sig selv en dag at smutte forbi Great Coffee til et pitstop og få en kaffeoplevelse ud over det sædvanlige. Vil du læse mere om  Great Coffee kan du finde stedets egen side her.

disk