Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

En rigtig god lasagne er i min verden lidt af et dagsprojekt, og noget jeg kun laver, hvis jeg gerne vil forkæle familie eller venner med en god middag. Derfor tager jeg mig god tid til at lave den, for den kræver kærlighed, og en god bolognese skal altså bare koge i et par timer – så er det sagt.
Min opskrift på kødsauce indeholder bl.a. rødvin, hvidløg, frisk timian og rosmarin og røget bacon, som kombineret med kogetiden giver en kragfuld og dyb sauce med masser af smag. Hjemmelavet bechamel er selvfølgelig også at foretrække, men har du brug for en genvej, kan du godt bruge den købte udgave, hvis du synes det hele bliver lidt for stort et projekt. Top med en god ost – jeg synes feks. at Arla Unikas Havgus er rigtig god til lasagne og pastaretter, men bryder du dig ikke om en ost med for meget karakter, er en mild mozzarella super fin. Og så er der vist kun tilbage at nyde resultatet af det hårde slid – Jeg lover dig, at det er det hele værd.


Til 6-8 personer – Tilberedningstid: ca. 5 timer.

 

Det skal du bruge

Kødsauce
1 stort løg
2 fed hvidløg
2 gulerødder
3 stængler bladselleri
100 g bacon i tern
400 g hakket oksekød
2 spsk konc. tomatpure
2 dl rødvin
1 dåse hakkede tomater
1-2 dl vand eller fond
3-4 kviste timian
1-2 kviste rosmarin
salt og peber
lidt olie til stegning

Bechamelsauce
25 g smør
2 spsk hvedemel
1/2 l let- el. sødmælk
muskatnød
salt og peber

Desuden
Lagsagneplader
150 g ost, revet

 

Sådan laver du lasagne

Kødsauce

  1. Begynd med at hakke løg og hvidløg fint, og lad det svitse i lidt olie, til det bliver klart i en stor tykbundet gryde.
  2. Riv gulerødderne groft og snit bladselleri fint. Tilsæt til gryden og lad det stege i et par minutter, til det er mørt. Løft alle grøntsagerne op i en skål og stil til side.
  3. Kom bacon i gryden, steg det sprødt, og lad fedtet smelte af. Løft baconternene op, og steg nu det hakkede oksekød i baconfedtet. Når kødet har fået farve, tilsættes den koncentrerede tomatpure, som svitses af i ca. et minut.
  4. Kom grøntsager og bacon tilbage i gryden og hæld rødvin, hakkede tomater og vand/fond på. Hak krydderurterne fint og kom ned til saucen.
  5. Lad kødsaucen koge under låg ved svag varme i 2-3 timer – tilsæt evt. lidt mere vand, hvis du synes saucen er blevet for tyk. Smag til med salt og peber.

Bechamelsauce

  1. Smelt smøret i en gryde, tilsæt hvedemel og lad steg det af  til det bruner let. Tilsæt mælk og bring til kogepunket under piskning. Smag til med muskatnød, salt og peber. Tag af varmen.

Samling

  1. Begynd at lægge lasagnen sammen ved at komme lidt kødsauce i bunden af et stort lasagnefad.
  2. Læg et lag plader ovenpå, så mere kødsauce og lidt bechamel sauce ovenpå – fortsæt sådan, til du har i alt tre lag plader.
  3. Fordel den revne ost på toppen, og bag lasagnen i ca. 30 minutter ved 200 grader, til den er gylden.
  4. Lad gerne lasagnen køle i 15-20 minutter inden servering. Server gerne med en sprød og lækker salat til.

Velbekomme.

lasagne bolognese og salat