En blog over min kærlighed til mad

Græsk moussaka med sødkartofler

Græsk moussaka med sødkartofler

Jeg elsker græsk mad og moussaka er ingen undtagelse! Jeg ved, at nogle ikke er så glad for at komme kanel i deres mad og synes, at det kun skal bruges i diverse julebag, men jeg synes simpelthen, at det hører denne ret til. Efter min mening smager det fantastisk og giver en rigtig “hyggelig” og “varm” smag til maden, hvis man da overhovedet kan sige det! I en klassisk moussaka bruger man almindelige kartofler sammen med auberginen, men jeg har her brugt de flotte orange sødkartofler, som bliver hurtigt møre uden forkogning, men som også bare går super godt med den krydrede kødsauce. Bechamelsauce til moussaka tilsættes i Grækenland æg, hvilket gør at det bliver rigtig luftig og hæver op under bagningen. På den måde bliver det næsten en form for gratin på toppen, så glæd dig til det, hvis du ikke har prøvet det før!


Til 4 personer – Tilberedningstid: i alt ca. 2 timer

 

Ingredienser

Kødsauce

500 g hakket okse eller lammekød

1 dåse hakkede tomater

1 lille dåse tomatkoncentrat

2 fed hvidløg

1 almindeligt løg

4 kviste frisk timian

1 tsk stødt kanel

Olie

2 auberginer

Ca 4 sødkartofler

 

Bechamelsauce

1/2 mælk

2 spsk hvedemel

50 g smør

2 hele æg

Muskatnød

Salt og peber

 

Sådan gør du

  • Hak løget fint og steg det af i en stor tykbundetgryde med lidt olie i uden at de tager farve.
  • Tilsæt hakket oksekød og lad det brune. Kom da finthakket hvidløg og tomatkoncentrat ned til løg og kød, og lad det stege med i et par minutter.
  • Hæld til sidst hakkede tomater, timian og kanel i kødsaucen, læg låg på og skru ned for varmen og lad det stå og simre – Min i en halv time, men gerne i en times tid hvis du har mulighed for det!
  • Når saucen er færdigkogt smages den til med salt og peber og tages af varmen.
  • Tænd for ovnen på 200 grader og skær da auberginerne i ca 1 cm tykke skiver og drys dem let med lidt salt. Skræl sødkartoflerne og skær ligeledes dem i skiver, men tyndere, gerne ca 3 mm i tykkelsen.
  • Læg da mousakken sammen i et stort ovnfast fad ved lagvist at ligge først et lag auberginer, et lag kødsauce og da et lag sødkartofler og fortsæt sådan til det hele er brugt.
  • Lav bechamelsaucen ved i en gryde at smelte smørret og udrøre melet heri. Tilsæt mælk og varm op under konstant omrøring til det tyker og tag da saucen af varmen. Smag til med lidt muskatnød, salt og peber, og når saucen er kølet lidt af i et par minutter slåes æggene ud i saucen, og der røres hurtigt og kraftigt indtil saucen er ensartet.
  • Hæld da bechamelsaucen over fadet og sæt det midt i ovenen. Bag mousakken i ca 30-40 min til den er flot og gylden og til at bechamelsaucen er ligesom “puffet” op.
  • Server den lækre moussaka med en god salat til!

God appetit!

Græsk moussaka med sødkartofler