Pizza Bianca med kartofler

Pizza Bianca med kartofler

Min absolutte yndlings pizza er denne “hvide” udgave med kartoffelskiver, rosmarin, cremet og fed mascarponeost og et sidste touch af dryp med aromatisk trøffelolie og fintrevet citronskal. Det er altså ren luxus med en god flaske vin og en sprød salat til! Dejen er langtidshævet og bliver bagt på en pizzasten i ovnen ved 300 grader, og gør det færdige resultat en ægte italiener værdig. Her er opskriften til 4 stk pizza, men vil du hellere have en klassisk udgave med tomatsauce og andet fyld, gør du selvfølgelig bare det. Hjemme hos mig er vi også virkelig glade for en udgave med tomatsauce, italiensk salami, oliven, jalapenos, peberfrugt, kalamataoliven og frisk mozarellaost – men måske du har en endu bedre udgave?


Til 4 personer – Tilberedningstid: 10 timers hævning af dej, men i alt ca 1 arbejdstime.

Skal du lave rigtig god italiensk pizza, kræver det altså at du har lidt grej, men det er også det hele værd, for det gør det muligt at bage den helt perfekte og super sprøde pizza derhjemme – og så endda kun på 5 min. Og det er faktisk slet ikke så dyrt at anskaffe sig, men det drejer som om en pizzaspatel, til at flytte de varme sager ud og ind af ovnen, og en pizzasten, som giver den gode sprøde bund.

Dejen bliver bedst af at blive lavet om morgenen og hæve til aftenstid, fordi den lange hævetid giver ekstra god smag til dejen. Men hvis det skal gå lidt hurtigt en dag, fordobler du blot mængden af gær og lader dejen hæve ved stuetemperatur til den skal bruges. Men har du  tiden, så gør sådan her:

 

Ingredienser

Pizzadej til 4 stk

10 g gær

3 dl vand

3 spk olivenolie

1 tsk salt

200 g durum hvedemel

ca 300 hvedemel

 

Fyld til 4 pizza Bianca

2 bagekartofler

1 rødløg

ca 100 g macarponeost

groft salt og peber

4 kviste frisk rosmarin

olivenolie, ca 4-5 spsk

fintrevet skal af 1 øko citron

evt trøffelolie

 

Sådan gør du

  • Udrør gæren i vandet og tilsæt olivenolie og salt. Rør da durummelet i og tilsæt hvedemel lidt af gangen, til dejen får den rette konsistens – den skal være blød og elastisk, men ikke hænge i bordet når den er i bevægelse. Ælt dejen grundigt igennem i mindst 5 min (ved håndkraft) for at den skal få den bedste hæveevne. Kom dejen i en skål og pak film over. Lad den hæve i køleskabet i ca 10 timer.
  • Forbered fyldet så alt er klar. Til Bianca skæres kartoffel og rødløg i helt fine skiver på et mandolinjern, eller så fint du kan med en kniv. Finhak rosmarin og find mascarpone og citron frem.
  • Læg pizzastenen i bunden af ovnen og varm den op til 300 grader – eller det højeste din ovn kan klare.
  • Del dejen i 4 lige store stykker og rul én pizza ud af gangen efterhånden som du bager dem (laver du dem alle på én gang og lader dem stå med fyld på, bliver de fugtige og svære at flytte når de skal bages). Når du ruller dejen ud på køkkenbordet, så gør det på durummel, da det er grovkornet og gør det nemt at “slide” pizzaen på og af pizzaspatelen, når den skal ind og ud af oven.
  • Når din dej er udrullet trækkes den på spatel og fyldes. For at lave Bianca  smøres bunden med ca 1 spsk olivenolie så den er dækket. Fordel de tynde kartoffelskiver på hele bunden og drys med groft salt og peber, læg teske-store klatter af mascarpone rundt omkring og læg skiver af løg på.
  • Slide med et hurtigt tag pizzaen ind på bagestenen og bag den ca. i 5 min til den er flot og sprød – men hold øje, det går stærkt!
  • Tag pizzaen ud med spatelen og drys med det samme med finthakket rosmarin og riv lidt citronskal over på den fine side af et rivejern. Er du til det (og det er jeg!) dryppes med lidt trøffelolie.
  • Skær i slices og spis med det samme. Mmm!

God appetit!

pizzabiancalogo2psd