St. Pauls Apothek, Arla Unika og Njord gin i smuk fusion

St. Pauls Apothek, Arla Unika og Njord gin i smuk fusion

Jeg var i torsdags et besøg på St. Pauls Apothek, i Jægergårdsgade, til et event jeg forinden ikke havde kunne sige nej til. Temaet for aftenen var en såkaldt ”pairing” ml. Arla Unika, Njord gin og Apotheket i et forsøg på at bringe det bedste af alle verdener sammen.


St. Pauls Apothek satte altså rammerne om en aften, der skulle vise os hvordan en række cocktails, alle med gin, kan sammensættes med ost – En øjenåbner for mig og sikkert mange andre. Der var altså garanti for at lære noget nyt. Kender man ikke St. Pauls Apothek, er det efter min mening byens bedste og smukkeste cocktailbar. De laver de mest eksperimenterende, altid smukke og velsmagende cocktails, du kan forestille dig, og de har desuden egen restaurant, hvor maden selvfølgelig kombineres med cocktails, som sammensættes for at bringe det bedste frem i begge.

Unika og Njord GinGinen var denne aften repræsenteret af Njord; en dansk ginproducent, der er hel sin egen. Med destillering og inkorporering af masser af urter, planter og bær, formår de at fremstille særegne gins, der allerede har opnået flere priser i både Danmark og udlandet – og selvfølgelige benyttes på landets fineste cocktailbarer. Osten blev leveret af Arla Unika, der er kendt for at fremstille oste i topkvalitet, med mottoet om at det skal smage af mere. Smag trumfer og råvarer og håndværk er altid i højsædet.
Alle disse eksperter skulle nu mødes i en samlet oplevelse, og jeg havde glædet mig.

Unika og Njord Gin”Champagne de la Mer” og Unika Kalmar
Som første stop på aftenens smagsoplevelser, blev vi budt velkommen med en smuk cocktail, serveret i høje champagneglas. Den bestod af Njord Sand & Sea gin, der er destilleret på tang, strandbede, strandkål og strandsennep, hvoraf særligt det sidste giver ginen en lidt pebret smag. Den var mikset med en halvtør og frugtig champagne, wakame tang og hyldeblomstlikør. Tilsammen gav det en meget frisk og syrlig cocktail, der fremhævede både duft og smag af tang og strand.

Unika og Njord GinCocktailen blev parret med Unikas svenske Kalmar ost, der er lagret på Kalmar slottet på Øland, og som af Mads Østergaard-Clausen (Udviklingschef I Unika) blev kaldt ”et gadekryds mellem en svensk præst og en hollandsk nonne”. Trods sin svenske oprindelse behandles den nemlig som en hollandsk gouda af prima donna typen, og resultatet bliver en fast ost med en porøs og krystalliseret tekstur, og en nøddeagtig smag. Cocktailens syrlighed var behagelig sammen med osten, og både smag og aroma i ost og cocktail formåede at stå frem hver for sig.

unika ost og cocktailsStærke sager! Sand & Sea og Unika Ask
Næste servering blev nu den samme Sand & Sea gin, men denne gang i ren form – hold fast det var stærke sager! Her blev ginens pebrede smag endnu mere tydelig og alkoholen var stærk og varm i ganen. En sådan sjus kan godt klare en ost med lige så meget karakter, og parringen var derfor en Unika Ask. En hvidskimmelost med røg og aske. Utrolig cremet og fed med en tydelig røgsmag, der giver osten den perfekte sammensætning af salt, fedt og røg – som vi eks. kender den fra bacon. Parringen giver mening så snart man drikker et sip efter en bid af osten; den stærke alkohol fra ginen frigør ostens smag samtidig med at den renser munden og afbalancerer ostens fedme. Et godt match.

Unika ost og cocktail”Land of Confusion” møder en Porse
Anden cocktail i trejde servering var mikset med Njord’s Mother Nature gin. Ginen er destilleret på kartofler, som giver den mere bund og fylde, og som eftersigende skulle kunne være drikkelig for selv de mest påståelige gin-afholdere! Cocktailen bestod derudover af portvin, citron, stout og en marshmallow sirup. Jeg kan allerede nu afsløre, at dette var min favorit cocktail denne aften. Den blev serveret i en flot ”skål”, havde en mørkerød blommefarve og det fineste marshmellow skum på toppen, kun for pyntens skyld. Lige min boldgade.
Unika’s bidrag var her den cremede porseost, som laves på mælk blandet med Unikas hjemmelavede porsesnaps! Ja hvorfor ikke – smagen af porse kunne fint fornemmes og blev yderlige fremhævet af cocktailen, der var afbalanceret mellem det søde og syrlige.

collage2En klassiker! Gin Sour møder Cheesy Simcoe Gnalling
Syrlige cocktails med citrus er et sikkert hit hos mig. Derfor var jeg også særligt begejstret for den næste parring, hvor vi fik serveret en Gin Sour, også her med Njord’s Mother Nature. En klassisk cocktail, med let og blødt skum og med dejlig syrlighed og friskhed. Hertil fik vi en ganske særlig ost, udarbejdet sammen med det danske bryggeri Mikkeller. Hensigten har været at skabe en form for ”spiselig IPA”, der er kendt som en meget humlet øl. Selve osten var i sig selv ret neutral, men det særlige ved den, er en meget intens inkorporering af den amerikanse humletype simcoe. Resultatet er en ost, der er meget bitter og viser sig at dele vandene. Jeg må indrømme, at osten nok desværre ikke faldt i min smag. Men respekt til Unika for at eksperimentere og altid stræbe efter nye højder. Jeg nød min Gin Sour i stedet.

Unika ost og ginsourMother Nature med Njord Unika Sun & Citrus
Igen var det tid til gin i den rene form, serveret med en fantastisk blåskimmelost. Denne gang har Unika sammen med Njord skabt en ost, der dehydreres for derefter at overhældes og vakuumeres med Njord’s gin. På denne måde genoptager osten al den mistede væske i form af gin, som altså giver masser af smag til osten. Ginen er Njord’s Sun & Citrus, hvorfor osten har tydelige noter af citrusfrugter både i duft og smag. Osten er på én gang mineralsk, enormt intens og fyldig med en lang eftersmag, der blev ved med at udvikle sig. Jeg var helt solgt, og tror at den må kåres som min favorit at ostene denne aften.

Unika ost Njord GinFinalen –The union”
Som finale skulle cocktail og en lille anretning gå op i en højere enhed, og var derfor tilpasset hinanden specielt. Sun & Citrus gin mødtes med citron, kokosvand og en pure af brændte figner i en lille orange og tyktflydende cocktail. De brændte figner gav en karamelliseret smag og en lidt ”morfarhygge-agtig” fornemmelse til drikken, og den mindede mig lidt om en dejlig frugtgrød – dog skarp og frisk!

Unika pairingTallerkenen bestod af en smuk anretning med endnu et stykke af blåskimmelosten, som vi havde smagt forinden. Men her toppet med rødbede julienne, en varm kirsebær sauce og ved siden af et sprødt og krydret honningbrød. Det var tydeligt at smage, at der var lagt tanker i det her. Den salte og fede blåskimmelost var uden tvivl i godt selskab med honningbrødet, der kan beskrives lidt som en lille krydderkage, og osten fik modspil af den sød/syrlige og varme kirsebærsauce, mens rødbede gav retten dyb og jordbunden smag til retten. En god afslutning på en god aften.

Oven på så mange indtryk (og cocktails) kunne jeg gå hjem med en hel række smagsoplevelser rigere og med ny viden og masser inspiration.

Dorthe Marie

Unika ost anretning med rødbedeNb: Mit besøg denne aften var venligst inviteret til og finansieret af Arla Unika.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.