En bid af Val Thorens

En bid af Val Thorens

Jeg er netop hjemvendt fra en dejlig skiferie i Val Thorens med min kæreste og hans familie. Det populære skisportssted har ud over kilometervis af fantastiske pister til alle aldre og niveauer, også masser af andet at byde på, og god mad er bestemt ingen undtagelse – vi er trods alt i Frankrig! Når man har været aktiv i sneen hele dagen, er der intet bedre end en varm kop kakao, en vaffel og en god middag til aften. I Val Thorens er der rig mulighed for det hele, og her kan du læse lidt om mine bedste madoplevelser og anbefalinger fra ferien!


”Det gamle Chalet”

Første aften, vi er lige ankommet og det hele skal bare være lidt nemt. Derfor gik vi lige rundt om hjørnet fra hvor vi boede, og vi fandt den lille hyggelige restaurant Le Viuex Chalet. Stedet er bygget som en landlig hytte i træ, og indeni er belysningen dæmpet, og folk sidder i små kroge under store træbjælker og spiser. En hyggelig og landlig stemning.

PicMonkey Collage1Jeg blev anbefalet stedets hjemmelavede ravioli i en foie gras sauce med kæmpe rejer og sprødstegte kantareller. Ja tænderne løb næsten i vand af den beskrivelse, og smagen var da også lige så fyldig og lækker som det lød. Raviolien var frisklavet og fyldt med mild ost og spinat, de smukke rejer var saftige, og flødesaucen var fed og tyk, hvor man kunne kun fornemme et strejf af foie gras – En meget fyldig ret, men godt afstemt hvorfor det undgik at blive for meget.

citron2Oven på sådan en omgang måtte desserten godt trække lidt i den anden retning. Derfor faldt mit valg på en klassisk fransk Tarte au Citron, men det jeg fik serveret var langt fra den klassiske udgave af den syrlige dessert. Tallerknen bestod nemlig af flere elementer: En ”tærte” af sprød kiksebund med en blød og cremet citronmousse, toppet med marengs, og fyldt med en kerne af en form for meget syrlig lemon curd, der var super frisk. Derudover et glas med en skummende let ”emulsion” af mælk og timian og en citronsauce med friske bær og mørk chokolade.  Det en virkelig god kombination at tage en skefuld af den syrlige tærte af den mere milde timianskum og slutte af med hindbær og mørk, bitter chokolade. En perfekt og frisk afslutning ovenpå den tunge kraftige hovedret. En god start på en god uge.

PicMonkey Collage2Varm kakao i Courchevel – Chalet de Perrier
På skiferie er der hen på eftermiddagen intet bedre end at få en kop varm kakao som en kort pause, inden man tager de sidste lifter op inden lukketid. En dag havde vi taget en længere skitur til den lavere liggende dal i området, hvor byen Courchevel ligger. Når man kommer hertil tager det ikke lang tid, før man noterer sig, at det er her overklassen tager på skiferie i området. Stedet er præget af dyre modeforretninger, har egen flyveplads til gæsternes privatfly, og selv på en mandag, hvor vi var der, er det langt fra et sjældent syn, at folk sipper Dom Perignon på solterrasserne som eftermiddagsforfriskning. Et ret fascinerende syn og et sjovt sted at ligge vejen forbi, hvis man har lyst til at se og opleve lidt luksus ud over det sædvanlige – og det gælder også den bedste kop varm kakao jeg har fået til dato.

kakaoHar man været på ski, ved man, at kakao ud over at være varm, gerne skal have en sjat rom i så du er garanteret lidt ekstra varme, og selvfølgelig skal den toppes med masser af flødeskum. Sådan var det også på Le Chalet de Perrier, der ligger lige ved skivejen på den såkaldte ”kærlighedrute” i området. Det er tydeligt, at det faktisk var varm chokolade, der blev serveret og ikke bare kakao. Smagen var fyldig og mørk, og rommen fik vi serveret i små glas ved siden af, så man selv kunne dosere hvor krads en eftermiddag man kunne overskue (jeg nøjedes med halvdelen!). Jeg kan ikke forstille mig en bedre varm kakao, hvilket også må forventes når sådan en sag her koster i nærheden af 100 kr. At spise middag derovre ville jeg nok ikke turde, men en kop luksus kakao går vist for en god oplevelse.

God mad hos John’s
Selvom man er i Frankrig bør man i Val Thorens slå et smut forbi den dansk ejede fiske- og grill restaurant John’s, der har ligget i de franske alper i over 20 år. Menukortet består at et miks af nordiske og franske retter, al det venlige personale er skandinavisk, der er en hyggelig atmosfære og maden er overraskende god hver gang (dette var mit 3. besøg på stedet).

Det er altid et sikkert hit at vælge fisk her, og jeg valgte stedets fiskesuppe som forret. Den bestod denne aften af blåmuslinger, laksestykker og rejer i en fyldig og cremet suppe med tynde strimler af rodfrugter. Suppen var tydeligvis lavet på en god fiskefond, var fuld af smag og kan til hver en tid anbefales. Min kæreste Rasmus fik skiver af lynstegt tun på en bund af avokado krydret med chili og toppet med sprøde flager af rodfrugtschips. Vi var begge glade gæster.PicMonkey Collage5Er I to der kan blive enige om det samme til hovedret, bør man bare én gang bestille deres Côte du Boeuf til min. 2 personer (30 € per person). Så er du garanteret fantastisk mørt, velstegt og velsmagende kød, der smelter på tungen. Den serveres med stedets fantastiske hjemmelavede bearnaise til, en rødvinssauce, grøn salat og sprøde pommes. En hver mands drøm – og min.

cotedebouefFriskbagt vaffel på snetorvet!
Lidt lækkerier kan man nemt trænge til når lifterne er lukket! Midt på skitorvet i Val Torens ligger en lille biks, der laver de bedste vafler! De er sprøde og karamelliserede udenpå og bløde og klistrede indeni. De bliver friskbagt efter bestilling på et stort vafffeljern og kan fås med masser af forskellige toppings. Jeg valgte en variant, hvor der bliver stukket chokoladestænger i siden, så de smelter, og der sprøjtes masser af flødeskum på toppen. Uden tvivl en favorit til den søde tand!

PicMonkey Collage3Kærestemiddag på Koh-I Nor
Som en forkælelse til os selv tog min kæreste og jeg en dag op på et af de nyere hoteller i byen kaldet Koh-I Nor. Selvom det 5 stjernede hotel kun er et par år gammelt, har husets restaurant allerede en anbefaling fra den franske Michellin guide. Og med et tilbud på 3 retter for 65 € tænkte vi, at det helt sikkert var værd at prøve. Og vi blev bestemt ikke skuffede; stedet eksperimenter tydeligvis med det traditionelle franske køkken og laver nyfortolkninger af klassikere, hvor de ikke erbange for at bruge moderne teknikker fra molekyler gastronomien. Stedet har egen sommelier (så bare rolig, du får valgt den helt rigtige vin) og en meget professionel og opmærksom betjening.

PicMonkey Collage7Som forret vovede jeg mig ud i at prøve stedets snegle, da det er en fransk specialitet, jeg aldrig har prøvet. Sneglene blev serveret indbagt i sprøde raspskaller fyldt med spinat og hvidløg, lagt ovenpå en let skum af gedeost. Ovenpå var drysset med ristede pinjekerner, samt en lille kugle tomatsorbet. Jeg var ganske vist lidt nervøs for at sætte tænderne i sneglene, men jeg blev overrasket over hvor mildt de smagte, og at de mindede mig lidt om blåmuslinger i konsistensen – Smagen af sneglede var i sig selv ret neutral, men de smagte super dejligt og meget delikat i de sprøde skaller. Skummet af gedeost var virkelig lækker til de hvidløgskrydrede snegle og den kolde tomatsorbet var perfekt syrlig og frisk i sin smag, og spillede super godt op mod den federe gedeost, og med sin kulde op mod de varme snegle. En sjovt og anderledes ret, hvor der udover smag blev leget med både tekstur og temperatur.

torsk god kopiSom hovedret fik jeg et meget velstegt og saftigt stykke torsk med garniture af gulerødder i et væld af variationer – som mos, hele, kogte og som ultra tynde julienne rullet i tynde skiver af gulerødder. En simpel ret med enkle og få råvarer, men hvor der er kælet for hver enkelt del som er tilberedt til perfektion.

Min søde afslutning blev et smukt tårn bestående af en papirstynd og gennemsigtig sukkerskal med en række forskellige lag i, som man kunne fornemme gennem den tynde skal. I bunden var en tyk karamel smørcreme med fintsnittede pærestykker ovenpå. Herefter et lag sprød krokant, et lag vaniljes og til slut en let pæreskum pyntet med bladguld på toppen, mens tallerkenen var pyntet med små perler af saltkaramel. Igen en meget smuk og imponerende anretning og en perfekt sammensætning af sød og fed is og smørcreme mod de friske pærestykker, den lette skum og den salte karamelsauce.PicMonkey Collage6Koh-I Nor er uden tvivl et spisested jeg vil anbefale til en særlig aften, når det hele gerne må være ekstra godt. Er man villig til at spendere mere og har hang til ekstravagante råvarer, er der bestemt også rig mulighed for det på Koh-I Nor. Vi var dog fuldt ud tilfredse med vores menu, som havde en meget overkommelig pris taget i betragtning af den høje kvalitet. Et besøg værd.

Det var et lille indblik i min ferie i mad – Jeg håber du blev sulten.

valT