Gammeldags vaniljekranse

Gammeldags vaniljekranse

Opskriften på disse vaniljekranse stammer faktisk helt tilbage fra 1866, hvor den er fundet i A.M Mangor’s “Kogebog for smaa Huusholdninger”. Opskriften er den de benytter i bageriet i Den Gamle By i Århus, og hvis man har været dér, ved man, at det ikke er nogle, man skal snyde sig selv for. Ud fra denne gamle opskrift har jeg dog lavet et par små justeringer, som jeg synes gør småkagerne endnu bedre; For det første er portionen halveret, da den ellers er meget stor, og jeg kan nu engang bedst kan lide vaniljekranse nogenlunde friskbagte – men har du en stor familie, kan det selvfølgelig være, at den store portion er at foretrække. Jeg kommer desuden dobbelt så meget vanilje i dejen og benytter mig kun af almindelige mandler, hvor den originale opskrift også indeholder en smule “bittermandler” – disse er til dels ret dyre og svære at få fat i, men det er forresten heller ikke nogen man skal spise for mange af pga. deres indhold af blåsyre. Med disse ændringer, synes jeg personligt, at man får de bedste vaniljekranse man kan tænke sig! De er både sprøde, og smager skønt af vanilje og mandler …og smør selvfølgelig. Glædelig Jul.


Til ca. 40 stk. – Tilbereningstid: ca. 2 timer med hviletid i køleskab.

 

Det skal du bruge

125 gram sukker

1 stang vanilje

250 gram hvedemel

190 gram blødt smør

125 gram mandler

1/2 sammenpisket æg

 

Sådan gør du

  • Afmål sukker og flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Brug en spsk af sukkeret til at skille kornene ad på et skærbræt med en kniv eller en ske. Den tomme vaniljestang hakkes, så fint du kan, til små stykker og vaniljekorn, stang og sukker blandes godt.
  • Vend sukkerblandingen sammen med hvedemel og smuldr det bløde smør herud i til det rigner rasp.
  • Hak mandler så fint du kan med en skarp kniv eller kom dem med fordel i en foodprocessor og kør mandlerne til de er finthakkede – det skal dog ikke være malet helt til mel, men består af små stykker. Bland mandeldrysset med mel og sukker.
  • Saml hurtigt dejen med ægget og lad den hvile i køleskab i ca. 1 time.
  • Tænd ovnen på 200 grader.
  • Kom lidt mel på bordet og tril dejen “pølser” på ca 1 cm’s tykkelse. Skær stangen i mindre stykker på ca 10-15 cm, afhængig af hvor store kranse du vil have, og saml enderne så du får runde kranse. Læg kransene på bageplader med bagepair.
  • Bag én plade af gangen mindt i ovnen i ca. 10 min eller til vaniljekransene er let gyldne.
  • Lad kagerne køle af på en bagerist og opbevar dine vaniljekranse i en lufttæt dåse.

Velbekomme!

vaniljekranse