Grydebrød med ølandshvede, tranebær og græskarkerner

Grydebrød med ølandshvede, tranebær og græskarkerner

Findes der noget bedre end et friskbagt hvedebrød? Med smør der smelter ned i krummen, en god skive ost ovenpå og måske lidt marmelade? Nej vel. Og du kan sagtens selv lave et lækkert brød med store lufthuller, masser af smag og en god krumme derhjemme. Det tager bare sin tid, og og det kræver at du lægger kærlighed i det.
Du skal bruge en surdej – måske har du en allerede din egen, ellers kan du lave den et par dage i forvejen, og nogen steder kan du endda købe den i supermarkedet.
En røremaskine er næsten et must, for det tager lang tid at ælte i hånden – men det kan selvfølgelig lade sig gøre. Vil du bage et grydebrød, skal du bruge en gryde, hvor alle dele kan tåle at gå i ovnen – Jeg bruger selv en støbejernsgryde fra Le Creuset. Når brødet bages i gryde, holder det på fugtigheden, og du få et brød, som er dejligt saftigt, hvilket jeg rigtig godt kan lide. Ellers er en pizzasten i bunden af ovnen en anden rigtig god løsning.
Fuld knald på varmen, kvalitetsmel og surdej, masser af ælting og lang hævetid er hemmeligheden på det gode brød. Denne opskrift på hvedbrød er Meyers, men jeg har tilføjet græskarkerner og tranebær til dejen, som giver både lidt sødme og syrlighed til brødet, samt lidt tygge i. Men leg selv med at tilsætte kerner, nødder eller frugt som du kan lide. Øv dig, det gør mester.


1 brød – Tilberedningstid: ca. 1,5  time, hævetid 8-10 timer.

 

Det skal du bruge

5 1/2 dl koldt vand
1/2 dl genopfrisket hvedesurdej
5 g gær
150 g fuldkornsølandshvedemel
450 g hvedemel
15 g salt
1 dl græskarkerner
1 dl tørrede tranebær

 

Sådan laver du grydebrød

  1. Om aftenen røres koldt vand, surdej og gær sammen. Tilsæt mel og salt og rør på røremaskine ved lav hastighed i ca. 1 min. Tilsæt græskarkerner og tranebær til dejen.
  2. Sæt farten på røremaskinen op, og rør til dejen slipper skålens sider. Lad dejen hæve overdækket i køleskabet natten over.
  3. Om morgenen sættes din støbejernsgryde ind i bunden af ovnen, som tændes på højst mulige temperatur –  250-275 grader varmluft.
  4. Hæld imens dejen ud på et meldrysset bord – vær forsigtig med ikke at presse for meget luft ud af dejen.
  5. Brug en bagespatel og fold dejen en enkelt gang ind over sig selv. Spænd forsigtigt dejen op ved at skubbe siderne af dejen ind under sig selv, og lad dejen ligge og hvile imens gryden og ovnen bliver varm.
  6. Når ovnen er varm løftes gryden ud og dejen ligges forsigtigt ned i gryden, og der ligges låg på. Kom gryden tilbage i ovnen og bag sådan i ca. 10 min.
  7. Skru ovnen ned på 230 grader og bag i yderlige 10 min.
  8. Tag låget af og bag videre i 10 min.
  9. Tag gryden ud af ovnen og vend brødet ud på en rist. Bank i bunden og tjek om der lyder hult – da er brødet færdigt. Er brødet ikke helt færdigt, kommes det uden gryde på en rist og bages færdigt i ovnen.
  10. Lad det køle på rist inden det skæres ud.

 

grydebrød med tranebær og græskarkerner

grydebrød med tranebær og græskarkerner