Karameltærte med nødder

Karameltærte med nødder

Jeg elsker smagen af ristede nødder og en tyk, og sammen med sød og klistret karamel er denne lækre karameltærte jo ikke til at stå for. Tærten kan laves med lige de nødder man har lyst til – Jeg har ofte lavet den med hasselnøder, men fik her lyst til at prøve med mandler, og jeg tvivler ikke på at valnødder, pecan- eller paranødder ikke også vil være et hit. Karamellen opstår når den kondenserede mælk  bliver ‘ bagt langsomt ved den lave temperatur i ovnen. Da karamelliserer den den og bliver tyk. Det er lidt den samme procces der sker, når man laver dulche leche ved at koge en dåse kondenseret mælk i mange timer. Konsistensen bliver dog her mere fast ved bagningen, men smagen er er ikke til at tage fejl af, og den får her selskab af en lille snas rom, men det kan selvfølgelig udelades. Tærten er ret hæftig og konfektagtig, så skær nogle små stykker og server gerne med lidt bær til for at give et frisk modstykke, men hvis du kan klare det, så også gerne en kugle vaniljeis.


8-10 personer – Tilberedningstid: ca. 2,5 time.

 

Ingredienser

Mørdej

125 g smør

100 g sukker

1 æg

250 g mel

1 tsk vanilliesukker

 

Fyld

175 g rå mandler

1 dåse kondenseret mælk

50 g brun farin

Evt 2 spsk mørk rom

1 tsk vaniliesukker

1/4 tsk fint salt

 

Sådan gør du

  • Smuldr det kolde smør i melet, til det har fået en helt fin struktur.  Tilsæt sukker og æg og saml hurtigt dejen – Det er vigtigt, at man ikke ælter en mørdej mere en højst nødvendigt, da den ellers kan bliver sej og blød efter bagning, og en mørdej skal være porøs og sprød! Lad den hvile i køleskab i 30-60 min. til den er nemmere at håndtere ved udrulning.
  • Tænd ovnen på 200 grader, og rul dejen ud og beklæd en tærteform med dejen. Forbag bunden i 10 min. og tag den ud. Skru ovnen ned på 150 grader.
  • I en skål røres kondenseret mælk, brun farin, vaniljesukker og rom sammen.
  • Hak mandlerne forholdvist groft, så de stadig har noget tekstur, og bland dem i sukkerblandingen.
  • Fordel fyldet ud over den forbagte tærtebund og bag karameltærten i ca. 1 time ved 150 grader.
  • Lad kagen køle og server gerne et stykke karameltærte lun eller afkølet fra køleskabet sammen med frisk frugt og evt. kold vaniljeis.

God appetit

Karameltærte med nødder