Tibetanske Momo’s – To varianter

Tibetanske Momo’s – To varianter

Jeg er for nyligt hjemvendt fra en længere rejse i Asien, hvor jeg bl.a. blev ret vild med at spise en særlig smuk og fin lille slags dumpling kaldet momo. Momo’s er en klassisk tibetansk ret bestående af små fyldte pakker med diverse grøntsager, ost, tofu eller krydret fars, som da dampes eller frituresteges og spises med en stærk chilisauce til. De lækre dumplings fåes dog ikke kun i Tibet, men er også populære i Nepal og det nordlige Indien, hvor de kan de fåes overalt – lige fra gadekøkkener til fine restauranter. 

I Dharamshala i det nordlige Indien, som er hovedsæde for den Tibetanske eksilregering og residens for Hans Hellighed Dalai Lama, er den tibetanske indflydelse selvfølgelig stor, og om aftenen står momo-sælgerne på rad og række på Mainstreet og sælger lækre momo’s for ingen penge. Et tilbud jeg ofte benyttede mig af, da jeg var der, men heldigvis lærte jeg også at lave dem helt fra bunden af en venlig tibetaner ved navn Sangye. Jeg har ud fra hans opskrifter her lavet mine egne varianter, som jeg håber du kan lide – en vegetarisk med spinat og ost og en lidt mere krydret udgave med kylling. 

At lave momo’s kan godt være lidt svært, og det er desuden et lidt omstændigt projekt. Så gør det på en fridag, hvor du har god tid og kan stå og hygge dig med det, og gør det fordi at du synes, at det er sjovt, når der godt må være lidt udfordring i det. Resultatet er det hele værd.


Til 4 personer: ca. 40 momos – Tilberedningstid: ca. 2,5 timer.

 

Det skal du bruge

Sepen – krydret chilisauce
2 skalotteløg
2 forårsløg
2 fed hvidløg
2-3 røde chili efter smag
2 spsk soyaasauce
2 spsk olie
salt efter smag

Momo dej
600 g hvedemel
ca. 2,5 dl vand

Spinatfyld
250 g frisk spinat
85 g god fetaost – eks. Puuk
2 forårsløg
1 skalotteløg
2 fed hvidløg
2 cm frisk ingefær
0,5 tsk. salt
peber

Kyllingefyld
300 g hakket kyllingekød
2 skalotteløg
4 fed hvidløg
4 cm frisk ingefær
1 tsk. salt
peber
2 spsk. smagsneutral olie

 

Sådan gør du

Sepen sauce
Brug en minihakker eller en foodprocessor og hak skalotteløg, forårsløg, hvidløg og chili fint heri. Tilsæt olie og soya og kør det til en pasta. Varm en lille kasserolle op, og svits saucen af heri i et par minutter, og smag den til med salt. Kom saucen i en lille skål og stil til side til servering.

Momo dej
Kom hvedemel i en skål, tilsæt vandet lidt af gangen, og ælt dejen godt igennem i 5-10 min., til den er glat. Dejen skal være fast og ikke klistre på fingre eller bord. Dæk dejen til med et fugtigt viskestykke, og lad den hvile, imens du laver fyldet.

Spinatfyld
Skyld spinaten godt og kom det i en food processor og kør til det er finthakket. Kom det op i en skål. Hak ligeledes skalotteløg, forårsløg, hvidløg og ingefær meget fint i foodprocessoren og vend det med spinaten. Smuldr fetaen heri og vend det hele sammen med salt og peber og sæt til side.

Kyllingefyld
Hak skalotteløg, hvidløg og ingefær fint på foodprocessoren og bland det godt sammen med kyllingefarsen sammen med salt, peber og olie.

Sådan laver du momo’s

  1. Rul dejen ud til en lang pølse på ca. 2 cm’s tykkelse og skær i stykker på ca. 3 cm. Én efter én gøres stykkerne klar til foldning ved at stille hver enkelt lille ‘pølse’ på højkant på et meldrysset bord og presse den flad til en rund cirkel. Brug da en kagerulle til at rulle dejen ud, så du får en tynd cirkel på ca. 10 cm i diameter. Gør alle cirklerne klar og læg dem klar under et fugtigt klæde.
  2. Nu skal du til den sjove del, som selvfølgelig er at folde dine momo’s i smukke former omkring dine to slags fyld! Der skal ca. en stor tsk. fyld i hver momo. Der findes et utal af forskellige måder at folde momo’s på, nogle sværere end andre – men prøv dig frem, og find den form, som du synes er smukkest, eller du bedst kan håndtere. Men jeg lover dig, at øvelse gør mester.
    Jeg vil slet ikke forsøge at kaste mig ud i at forklare dig her, hvordan du kan folde dem, det skal man simpelthen se med egne øjne. Så gudskelov for Youtube! Søg på noget ala ‘momo folding’ og du finder masser af guides til smukke momo-folde-teknikker.Efterhånden som du får dine momo’s foldet, så læg dem på et meldrysset bord og læg et fugtigt klæde over, så de ikke tørrer ud.
  3. Der findes flere slags damp-redskaber, men jeg bruger en bambussteamer, som ganske enkelt er en flettet kurv med låg, hvor du i flere lag kan lægge det i, som skal dampes (kan købes i køkkenforretninger eller asiatiske butikker). Bruger du en bambuskurv som mig, så husk af pensle bundene godt med olie inden dine momo’s lægges i – ellers kan dine momo’s godt hænge fast i bunden, og det er jo synd.
  4. Varm en stor gryde op med vand til det koger. Fordel forsigtig dine momos i bambusbundende med lidt afstand imellem, da de hæver lidt op, og sæt din bambussteamer med låg ovenpå gryden (steam ikke mere end to lag af gangen).
  5. Lad kurven dampe til dine momo’s er fine og ikke klistrer, når du rører ved dem. Momo’s med spinatfyld skal dampe i ca. 15 min., mens jeg dog giver dem med kylling lidt længere, for at være sikker på, at der ikke er noget råt kylllingekød i midten – ca. 20 -25 min.
  6. Server straks dine dampede momo’s og dyp dem i sepen.

Tashi Delek!

TIP: Kan du godt lide sprøde sager, kan du efter dampning smide dine momo’s en tur i en omgang fritureolie og lade dem blive gyldne og sprøde – så har du fried momo’s, og det er altså heller ikke værst endda.

momo med sepen

momo med sepen

momosælgere i Dharamshala
Momosælgere på Mainstreet i Dharamshala